Nettilaki?

Internetissä ei ole valtioiden rajoja kuten muualla maailmassa. Se ei tee siitä kuitenkaan kokonaan vapaata aluetta. Samoja lakeja on noudatettava internetin yhteisössä kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Älä laita kaveriesi kuvia nettiin lupaa kysymättä. Muista, että se mitä olet laittanut nettiin tai jos olet kirjoittanut mielipidekirjoituksen, on siellä ja pysyy. Vaikka olisit itse poistanut sen blogistasi tai kotisivulta, se on varmasti jonkun toisen koneella ja toisilla palvelimilla. Jos olet kirjoittanut jonkun typerän ennakkoluuloisen mielipidekirjoituksen 15-vuotiaana, voi työnantajasi löytää sen vielä 10 vuoden päästä. Voit joutua vastaamaan siitä vielä vuosien jälkeen. Ja jos laitat itsestäsi seksikkään kuvan nuorten yhtesön sivulle, voi 60-vuotias setäsi Floridasta kuitenkin nähdä sen. Ja moni muukin floridalainen tai vaikka naapurintalon pelottava "jammu-setä". Harkitse aina kaksi kertaa, mitä haluat itsestäsi maailmalle jakaa äläkä koskaan laita muiden kuvia, nimiä tai yhteystietoja esille.


Jos sinua kiusataan tai häiritään netissä, tallenna kopio sivusta omalle koneellesi ja näytä se opettajalle, äidille tai jollekin muulle aikuiselle. Nuorille tarjoaa tukea esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto, jolla on nuorten netti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laita omia kommentteja ja vinkkejä sivuille, joihin muiden pitäisi tutustua. Kaikki voivat kommentoida, mutta laita mukaan oma nimesi tai joku nimimerkki.